Klasici Apetita koje obožavamo već 10 godina (RECEPTI)

Ima jedna posebna zagrebačka gastro priča koja je započela prije deset godina i s jednakom strašću traje i danas. 2010. godine otvoren je danas nadaleko poznati zagrebački restoran Apetit. Sanja Gregorius po dolasku u Zagreb iz Beča unijela je novi duh i energiju na hrvatsku gastro scenu. U desetoj godišnjici, godini pandemije koronavirusa, Apetit je u novom ruhu dočekao svoje goste. Danas nam predstavljaju svoje klasike koje svih ovih godina volimo.

Tajna dugogodišnjeg uspjeha je rad, rad i rad. Ne treba biti na preinovativnom nivou i ne treba biti prepretenciozan. Dovoljno je pratiti određene trendove i to kako se ljudi osjećaju. Ljudi vole da ih u restoranu dočeka netko poznat i mislim da je to jedan od mojih i naših uspjeha. Stalno smo prisutni i većinom poznajemo naše goste. Moraš biti prisutan, ne možeš otvoriti restoran i misliti da će netko drugi odraditi sve za tebe!”, govori Sanja Gregorius.

Sezonske namirnice svojevrsni su vodič, no tim Apetita osluškuje i najnovije trendove u svjetskoj gastronomiji.


Omiljeni meni u novouređenom prostoru

Kroz deset godina meni se mijenjao. Sezonske namirnice tu su kao svojevrsni vodič, no tim Apetita osluškuje i najnovije trendove u svjetskoj gastronomiji. Današnja karta bazirana je više na ponudu ribe i ribljih specijaliteta. Ali, tu su i dalje klasici kao što su Jetrica na venecijanski, St. Jacques, Čokoladni san Apetit ili pak novitet u ponudi doručka nadaleko poznati bečki Fijaker gulaš.

Prostor Apetita u Masarykovoj 18 (Obrtnički prolaz) uređen je tako da se poštuju epidemiološke mjere te preporučeni razmaci među sjedećim mjestima. Prostor je obojan bijelom bojom koja daje svježinu. Odmah pri samome ulasku, restoran odiše čistoćom i higijenom koja privlači. Pri odabiru biljaka pazilo se da budu one vrste koje pročišćuju prostor. Klasici Apetita najbolji je razlog za posjet ovoj dobro znanoj zagrebačkoj gastro destinaciji.

RECEPTI

Jetrica na venecijanski

Sastojci (za 4 osobe)

500 g telećih jetrica

150 g ljubičastog luka

2 lista lovorovog lista

50 g maslaca

1 grančica bosiljka

30 ml acceto kreme

2 srdele ili inćuna u ulju

2 dcl crvenog vina

Maslinovo ulje

Sol papar

Palenta:

100 g palente

150 ml mlijeka

50 g gorgonzole

Priprema:

Nasjeckati luk na listiće, zapeći u tavi s maslinovim uljem, zaliti crvenim vinom, posoliti, popapriti, dodati lovorov list i inćune, dinstati i dodati malo maslaca. Tavu staviti sa strane da se ohladi. Jetricu oguliti i izrezati na trakice od pola cm debljine. Zagrijati tavu s malo maslinovog ulja, staviti jetricu, zapeći i preliti acceto kremom. Dodati pripremljeni luk. Imate li temeljca, dodajte njega ili malo vode. Malo zakuhati, ne predugo, posoliti, popapriti, dodati maslac i svježi bosiljak.

Palenta

Zakuhati pola litre vode, dodati mlijeko i palentu. Prokuhati, posoliti, popapriti i na kraju dodati gorgonzolu da se rastopi. Servirati uz jetricu.

St. Jacques

Sastojci (za 4 osobe)

8 Jakobovih kapica u školjci

50 g maslaca

50 g parmezana

100 ml vrhnja

Caffe de Paris mješavina začina (Harissa začini)

Sol

Papar

10 g krušnih mrvica

Priprema:

Jakobove kapice očistiti i izvaditi iz kućišta, zapeći na maslinovom ulju na tavi i potom ih vratiti u kućište. Vrhnje rastopiti s maslacem i parmezanom, dodati Caffe de Paris mješavinu, sol, papar i zagrijati na laganoj vatri. Lonac maknuti s vatre i dodati krušne mrvice. Masu preliti po školjci u kućištu, zapeći u pećnici na 180 c 7 minuta.

Čokoladni san Apetit

Sastojci (za 8 osoba)

150 g tamne čokolade (70%-tne)

100 g mliječne

250 g maslaca

5 jaja

100 g šećera

1 žlica brašna

Priprema:

Maslac i čokoladu rastopiti na pari, dodati šećer i pustiti da se ohladi. Dodati jaja, postepeno jedno po jedno i na kraju žlica brašna. Peći na 160 stupnjeva 24 minute.

Servirati po želji uz šumsko voće i šlag

Dobar tek i dobrodošli u Apetit!

Čokoladni brownie bez brašna i šećera!

Bezglutenske čokoladne palačinke s jagodama


Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads